Quantcast

«

»

Nederland, GSM s met NFC

gsm mobieltjes met nfc chip in nederland en gerelateerd nieuws

Mobiele telefoons met NFC chip in Nederland

Beste mensen,

U kunt in deze lijst kijken of een bepaalde GSM wel of geen NFC chip heeft. In 2011/2012 kwam Samsung met veel mobieltjes met optionele nfc chip. Dit “optionele gedoe” lijkt eind 2012 minder te worden.

Op korte termijn zullen contactloze betalingen nog niet op grote schaal plaatsvinden. Wil u daar wel op voorbereid zijn, zie dan de lijst met mobieltjes die door Visa en/of Mastercard zijn gekeurd en gecertificeerd.

Steeds meer mensen kopen een paar nfc-tag stickers of sleutelhangers. Je tapt een keer met je mobiele telefoon op een nfc sticker of sleutelhanger en verandert in 1 keer tot wel 10 instellingen. Vooral handig als je dagelijks dezelfde instellingen verandert bij het in de auto stappen, bij aankomst op het werk of bij thuiskomst.

Een derde NFC toepassing is P2P overdracht. Samsung heefd de Beam app ontwikkelt (alleen) voor android 4.x OS. BlackBerry en Windows telefoons kunnen dit kunstje ook. Maar zolang de fabrikanten niet samenwerken aan 1 compatibel cross-platform applicatie, zal deze toepassing vaak niet gebruikt kunnen worden.

Voor actuele prijzen;
zie Belsimpel.nl (indien u de scherpste prijs zoekt)

Sommige GSM ‘s zijn verkrijgbaar in 2 versies, 1 met en 1 zonder Near Field Communication technologie, vooral Samsung telefoons. Fabrikant, winkels en klantenservice geven vaak geen duidelijke en betrouwbare info hierover. Indien NFC belangrijk is op uw mobiele telefoon, probeer daar dan eerst zekerheid over te kregen, voor u koopt.

Video NFC In de praktijk: identiteitskaart met NFC-chip op de American School of The Hague.
Toegangs-controle met je identiteitskaart + contactloos betalen in het Restaurant en op de Vending Machines + Toegang tot Lockertjes met je NFC chip (Geen geld nodig, geen sleutel nodig, aanwezigheid controle, ouders zien op internet wat hun kinderen kopen)

NFC Nieuws Nederland

Start contactloos betalen met mobieltje met nfc chip

ABN AMRO, ING en de Rabobank starten in 2013 de mogelijkheid om met een mobiele telefoon met nfc bij de kassa van winkels te betalen. De drie banken zullen daartoe in de zomer een introductie doen in Leiden met circa 1000 consumenten. Vervolgens (verwacht 2014) wordt mobiel betalen gefaseerd ingevoerd.
De deelnemers hebben een rekening bij een van de drie banken, en een contract bij KPN. Later worden ook de providers Vodafone en T-Mobile erbij betrokken.
Behalve de 3 banken, zijn de KPN, Mastercard en de gemeente Leiden betrokken bij de proef. De drie banken hebben het samenwerkingsverband Mobiel Betalen Nederland (MBN) opgericht. Ten behoeve van een open en toegankelijke infrastructuur werkt MBN intensief samen met diverse aanbieders binnen die betaalinfrastructuur. De banken zullen vervolgens ieder voor zich mobiel betalen in Nederland verder uitrollen.
(Interessant, in andere landen zijn het de netwerk operators die het initiatief nemen!)
De consument heefd een speciale SIM kaart met “secure element” nodig en moet een applicatie downloaden en instaleren op zijn mobieltje. Betalen doe je door de mobiele telefoon met nfc technologie tegen een contactloze betaalautomaat te houden. Lage bedragen kunnen direct worden afgeschreven van de bankrekening van de klant, voor bedragen boven 25 euro is een pincode verplicht. De contactloze betaalautomaat bij de winkelier kan ook direct worden gebruikt voor andere contactloze Maestro of V PAY betalingen met een mobiele telefoon of een contactloze betaalpas.
Bron; Rabobank.nl

ING en ABN AMRO betaalpassen met nfc chip

nov.’12; De bestaande betaalpassen van de ING en ABN AMRO klanten worden vanaf medio 2013 gefaseerd vervangen door een nieuwe betaalpas. Klanten van de ING en ABN AMRO krijgen een betaalpas met nfc chip waarmee ook contactloze betalingen kunnen worden gedaan. Klanten kunnen straks met deze pas kleine bedragen snel en gemakkelijk afrekenen door de pas tegen de automaat aan te houden. Net als bij reguliere pinbetalingen worden betaalgegevens bij contactloze betalingen beveiligd uitgewisseld met de betaalautomaat.
De banken zien dit als een snelle en gemakkelijke manier van betalen die ervoor zorgt dat kleine bedragen steeds minder met contant geld worden afgerekend. Dat past in het streven van banken en winkeliers naar een veiliger en efficiënter betalingsverkeer.
De banken verwachten dat later in 2013 betalen met mobiele telefoons aan de kassa ook mogelijk is. De pas met nfc technologie wordt gezien als een stap richting betalen met de mobiele telefoon.
Source; ING en ABN AMRO persbericht

Rabobank mijn ID

Een proef, 9 maanden en alleen te betalen bij de AH Zuidplein in Amsterdam. NFC zit in een sticker die niet perse op je GSM geplakt hoeft te worden. Met die sticker kun je contactloos betalen, maar geen tag lezen, sharing of pairing. Deze sticker communiceert niet met je telefoon. (Er bestaan NFC stickers die wel van je mobiele telefoon met bluetooth een NFC Phone maken).

Cashless Betalen

Hetzelfde als de mijn ID stickers.
“Met Cashless Betalen kun je alle bedragen tot € 150,00 bij alle Cashless Betalen locaties met je betaalsleutel betalen. Dit doe je simpelweg door je betaalkaart, sleutelhanger of telefoon met sticker bij de Cashless lezer aan de kassa te scannen. Binnen enkele seconden is je betaling voltooid!”

Sixpack consortium opgeheven

juli ’12, verklaring van Sixpack;
“Partijen zijn tot het inzicht gekomen dat de oorspronkelijk gekozen weg te complex is en te lang duurt. Ontwikkelingen in de markt bieden inmiddels mogelijkheden, die de noodzaak wegnemen om gezamenlijk een nieuw bedrijf op te richten. Het gevormde consortium, dat hierop gericht was, wordt daarom opgeheven”
De banken en operators zullen wel blijven samenwerken aan mobiel en contactloos betalen met NFC, maar het is nog niet duidelijk in welke vorm.

1 NFC partner minder

T-Mobile is uit het ‘Sixpack’ consortium, ook wel Travik genoemd, gestapt. De 3 Nederlandse banken ING, ABN en Rabo en de operators KPN en Vodafone gaan nu met hun vijven verder werken aan een oplossing voor NFC betalingen met mobiele telefoons. T-Mobile vind de investeringen te groot die nodig zijn voor het opzetten van de zogenaamde Trusted Service Manager (TSM).

NFC betalingen uitgesteld

De plannen van het consortium zijn ook uitgesteld. De plannen wachten nu op goedkeuring van de mededingingsautoriteiten in Brussel. Niet in 2012, maar in 2013 kunnen we van deze 5 een systeem verwachten voor contactlose betalingen met NFC technologie.

Andere NFC betalings initiatieven

Veel bedrijven hebben of werken aan een toepassing om contactloos te betalen. Er zijn natuurlijk ook overal mensen die het niet zo zien zitten, twijfels over het nut en ook vooral de veiligheid. Maar de meerderheid ziet wel toekomst in een of meerdere contactloze betaal toepassing. Onderzoekers presenteren cijfers die zeggen dat contactloos betalen zo ongeveer vanaf 2016 door de meeste consumenten veel gebruikt zal worden. Een van de weinige bedrijven die zei dat het NFC niet ziet zitten is Paypal. Maar ook Paypal heefd al NFC apps voor uw mobiele telefoon waarmee mensen elkaar kunnen betalen. Omdat er heel veel geld op het spel staat, wil geen enkel groot bedrijf de boot missen.

Google wil haar virtual Wallet ( virtueele portemonee ) uitbreiden naar andere landen. Een of meerdere europese landen staan voor 2012? gepland. Men probeert de Google Wallet op de olympische spelen in Londen te gaan gebruiken.
Update sept.’12; Eerste mobiele telefoon voor Google wallet UK / Europa inmiddels gekeurd door Mastercard.

Visa en Samsung op de Olympische spelen
De Samsung Galaxy S3, het officiele olympische toestel (gelimiteerde editie) is uitgereikt aan atleten en enkele andere geselecteerde mensen. Met de geinstalleerde Visa PayWave (NFC) applicatie kunnen op de olympische spelen (en op veel andere plaatsen in Londen) contactloze betalingen gedaan worden. Dit heefd dus niks met Google te maken.

Visa en Mastercard werken ook aan NFC betalingen. In steeds meer creditcards zit een NFC chip. De terminals bij de “Points Of Sale” worden langzaamaan allemaal vervangen door terminals waar je ook contactloos kunt betalen.
Googles wallet is hiermee compatibel. Lijkt mij erg slim, een groot aantal acceptatie-punten is natuurlijk belangrijk voor deze services.

Van Microsoft en Nokia kunnen we misschien binnenkort ook wel iets verwachten m.b.t. contactloos betalen. Op moment van schrijven zijn de eerste mobieltjes met Windows 8 OS met NFC chip net gepresenteert door Samsung, Nokia en HTC.
Er zijn al vele andere oplossingen bedacht, en er zullen nog veel nieuwe ideeen bijkomen. De initiatiefnemers zijn er allemaal van overtuigd dat contactloos betalen heel gewoon gaat worden, en dat daar (veel) geld aan verdient kan worden.
Wat technologie betreft, maakt het weinig uit of de NFC chip in een creditcard, een telefoon of een sticker zit. Voor veilig betalen is het wel van belang dat de gegevens veilig opgeslagen worden op een zogenaamd secure element.
Of uw GSM met NFC hier straks ergens aan mee kan doen, zal ook vooral afhangen van beslissingen van bedrijven!

Apple kijkt nog even de kat uit de boom.

Kunnen we iets met NFC Phones?

Voor andere NFC toepassingen kunnen deze mobieltjes natuurlijk ook heel handig zijn. Maar ook hier weer, het begint net pas.
Nokia laat goed aan de consumenten zien wat er nog meer kan met NFC. De eerste Nokia mobieltjes met NFC chip (Symbian OS) konden ook meteen alle NFC kunstjes (tags lezen/schrijven, sharing and pairing), zo uit de doos.
Nokia heeft headsets en speakers die via NFC de draadloze verbinding snel opzetten (NFC pairing), Nokia werkt aan toepassingen, aan games, begon een website over NFC en vraagt feedback van gebruikers.

Android en BlackBerry ondersteunen ook al even NFC, maar pas sinds Android 4.x krijg je het voorgeinstalleerde P2P Beam app. BlackBerry kreeg ook pas met een update naar OS 7.1 het BlackBerry Tag app. De naam is wat verwarrend, maar deze Tag applicatie is dus voor P2P overdracht tussen twee BlackBerry mobieltjes met beide een NFC chip.

Een NFC sharing app. zorgt ervoor dat je heel makkelijk iets van het eene mobieltje naar het andere copieert. In de Android Beam demo video word zelfs een geinstalleert spel zo op het andere mobieltje gezet.
Het leveren van mobiele telefoons met geinstalleerde en werkende NFC applicaties (en niet alleen de NFC chip erin) is natuurlijk een grote pas voorwaarts. Bij peer to peer transfer tussen twee GSM ‘s met NFC, tik (tappen of bumpen, lees je vaak) je de 2 mobieltjes tegen elkaar. Het werkt ook op enkele centimeters afstand, maximaal is 10 cm. in theorie, denk eerder aan maximaal 4 cm. in de praktijk.

Smart poster met NFC tag

Dit is een toepassing die voor veel dingen gebruikt kan worden, en heel handig kan zijn. Rabobank nederland met mijn id nfc sticker op gsm mobiele telefoon bij AH betalen
Misschien word er dalijk weinig of niks mee gedaan, misschien zitten die dingen over 10 jaar overal in. (Mijn glazen bol is kapot)
Een NFC tag is een beetje code die afgelezen kan worden met een GSM met NFC chip. Fysiek gezien, is het iets heel kleins en duns wat een fabrikant eventueel onzichtbaar kan inbedden in bijna alles. De drager van een NFC tag word dan een smart poster genoemd. Denk hierbij aan verpakking, etiket of reclame. Met NFC Phones kun je zo snel een website-adres, dienstregeling of recept oppikken, door je mobieltje er even heel dicht bij te houden. Ook het lezen en schrijven van NFC tags word met elke O.S. update steeds beter ondersteunt. Er zijn verschillende soorten tags, door het NFC forum in 4 groepen ingedeeld. In het begin waren er compatibiliteits problemen met een bepaald soort, kinderziektes waar een early adopter mee te maken krijgt.

Het gaat nog wel enkele jaren duren voordat we kunnen zeggen of wij als consument de winnaars zijn. Ik begrijp niet waarom voor- en tegenstanders zich nu al in de haren vliegen. Op dit moment moet het nog allemaal beginnen, en we krijgen vast ook nog wel met kinderziektes te maken. Geduld dus, in theorie kunnen we er links en rechts veel gemak van hebben. Openbaar vervoer word terecht vaak genoemd (denk verder dan Nederland) Waar veel mensen snel willen betalen. (Wie verliest graag tijd in een wachtrij?) Het zal niet altijd en overal zaligmakend zijn. Sommige mensen vergeten wel eens dat het vooral bedoelt is voor snelle kleine (kleine als veiligheid) betalingen. Zie het als een kleingeld vervanger, die misschien potentie heefd om een credit-card vervanger te worden.

About the author

Joao Rostli

3 pings

 1. Gsm Free Games | zekerzeker.eu

  […] Nederland, GSM mobiele telefoons met nfc | nfc-phones.org – Up to date lijst van beschikbare mobiele telefoons / GSM met NFC chip in Nederland. Berichten over GSM s met NFC en gerelateerd nieuws. […]

 2. Fahrradurlaub

  … [Trackback]…

  […] Read More: nfc-phones.org/nederland/ […]…

 3. URL

  … [Trackback]…

  […] Find More Informations here: nfc-phones.org/nederland/ […]…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Comments moderated, appear <24hr. Commentluv, DoFollow link for useful NFC feedback and info, we remove rest